WEB-KKKlassiek4

KleintjeKunstKlassiek (4)

  Klassieke muziek  

Zondag 26 mei, aanvang 11.30 uur, de laatste KleintjeKunstKlassiek van dit seizoen: “Was die herren matrosen sagen”.

Sopraan Gea Passies en pianist Johanan Havinga hebben een programma samengesteld met liederen van de veelzijdige Duits/Amerikaanse componist Kurt Weill (1900-1950). Weill geldt als één van de grootste twintigste eeuwse componisten op het gebied van het muziektheater. Samen met Bertolt Brecht werd hij in 1928 wereldberoemd door de ‘Dreigroschenoper’. Aan deze succesvolle Weill-Brecht combinatie kwam in 1931 door artistieke meningsverschillen een einde.
Zoals zoveel Joodse componisten werd Weill door de opkomst van het nazisme gedwongen om Duitsland in 1933 te ontvluchten. Zijn muziek werd in Duitsland verboden en jarenlang bleef het strafbaar om er naar te luisteren. Na twee jaar werkzaam geweest te zijn in Frankrijk vestigde hij zich in 1935 permanent in Amerika, waar hij zich ontwikkelde tot een Amerikaans componist. Hij schreef de muziek voor tal van grote Broadway musicals, waarbij hij onder andere samenwerkte met Ira Gershwin.
Weill’s liederen zijn melodieus, vol mysterie en herkenbaarheid, humor en ernst, en verwoorden veelal wat er aan misstanden in de maatschappij en menselijke relaties aanwezig is.

Passies en Havinga presenteren een muzikaal en informatief programma van twee keer drie kwartier, waarin het publiek wordt meegenomen naar het Duitsland van vóór 1933. En naar de grote Broadway musicals in Amerika.

Johanan Havinga is in 2010 summa cum laude afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Gea Passies heeft jarenlang gezongen in diverse koren.

Samen treden ze vanaf 2007 regelmatig op met de liederen van Kurt Weill. In 2010 maakten ze een tweede programma rondom de Franse componist Erik Satie, met de film ‘Satie and Suzanne’, dat eerder dit seizoen in ons theater te bewonderen was en daarbij grote indruk maakte.

Reserveren: theaterkk@gmail.com of bel/sms 06-54220108     Entree € 15,-.


WEB-KKKlassiek4

Extra info: http://passiesenhavinga.nl