DOEK! maakt indruk in Theater Kleintje Kunst

Gezien vrijdag 24 oktober 2014.

Theater Kleintje Kunst had niet alleen met de spraakmakende eenakter Doek! van Maria Goos een voltreffer, ook de komst van acteur Rocco van Loenen naar de Kolhornseweg 9 in Hilversum was een schot in de roos. De artistiek leider van Theatergroep Troost speelde samen met Lilian Korzilius de sterren van de hemel.              Na Vastgoed BV vorig seizoen en Het leven uit een dag in het Amsterdamse ‘thuistheater’ Perdu bood dit bezoek aan  Theatergroep Troost een aangenaam ‘scheepsrecht’.

Doek! trok enkele jaren geleden de aandacht door bekende namen als Loes Luca en Peter Blok, maar Roco van Loenen en Lilian Korzilius hebben op indrukwekkende wijze het stokje overgenomen.
In een niet aflatende stroom van alcohol die de ‘smaaktestikels op de tong’ test, geeft Doek! een inkijkje op en achter het toneel. Richard en Lies repeteren een stuk dat ze 20 jaar geleden ook al op de Toneelschool uitvoerden. Het duo vierde grote triomfen en er ontstond een amoureuze verhouding, waaraan een eind kwam toen Lies met gynaecoloog Wouter naar Frankrijk verhuisde en trouwde.

Het sterke spel van Rocco van Loenen zorgde ervoor dat de kwalificaties heel naturel ten tonele worden gebracht, zonder dat het goedkoop werd.

Naarmate de invloed van alcohol (lerares Engels Lagaay zei op school “alvloed van incohol”) zich meer laat gelden, verruwt het woordgebruik van Richard.  De gynaecoloog is een ‘kuttenkijker’ en een ‘gleuvengluurder’ en een actrice is ‘een hoer met een goed geheugen’.

Interne dubbelfuncties en externe activiteiten zijn ook bij kleinere toneelgezelschappen geen uitzondering. Rocco is dus artistiek leider en acteur voor Troost, dat een tableau de la troupe telt van in totaal zo’n 20 mensen, naast regisseurs, productieleiders, licht en geluidmensen e.a. Ook is hij onder meer actief voor het Amsterdamse De Toneelmakerij, dat hoofdzakelijk Nederlands jeugdtheater brengt: van peuters tot jongeren en alles dat daar binnen valt. Ook is Rocco Special Education Teacher bij het Rijksmuseum. Hij is nu zo’n 6 jaar aan Troost verbonden; hopelijk blijft die samenwerking nog lang in stand.
Lilian Korzilius heeft onder meer met 14 jaar Troost-ervaring haar sporen op de planken ruimschoots verdiend. Door de dominante rol van haar tegenspeler dreigde zij wat ondergesneeuwd te raken, maar Lilian weerde zich kranig. Zij geeft les aan acteurs (in-spé), zowel op het toneel als in films en geeft trainingen aan het bedrijfsleven. Ook is zij ademcoach.

doek