UITGESTELD: ‘Philip Mechanicus…..wachten op transport’

Zondag 30 april, aanvang 14.30 uur

DEZE VOORSTELLING IS HELAAS UITGESTELD

Een voorstelling in het kader van de  4 MEI-HERDENKING.

Het beroemde oorlogsdagboek ‘In Depot’ van Philip Mechanicus (1889 – 1944) en liederen van Ilse Weber. Zijn aangrijpende levensverhaal op indringende wijze verteld en gezongen door zijn kleindochter Elisabeth Oets, op piano begeleid door Mi Ying Chen.

In deze voorstelling brengt zangeres Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus. Een selfmade man, die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Als Jood die geen ster wilde dragen, kwam hij in de oorlog terecht in kamp Westerbork, waar hij zijn dagboek bijhield, dat nog altijd als een van de belangrijkste oorlogsdocumenten wordt beschouwd.

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek vertelt Elisabeth Oets het boeiende en aangrijpende levensverhaal van Philip Mechanicus. Ze kijkt terug op haar eigen familiegeschiedenis met veel warmte en respect en ze zingt daarbij liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in Theresienstadt.

Elisabeth heeft haar opa nooit gekend, want hij werd in 1944 op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz-Birkenau. Maar Philip Mechanicus leeft voort door zijn indrukwekkende en bekende oorlogsdagboek en door deze ontroerende voorstelling van zijn kleindochter.

Elisabeth Oets (verhaal en zang) en Mi Ying Chen (piano) werkten lange tijd bij de Nederlandse Reisopera en vormen al een aantal jaren een veelgevraagd duo. De voorstelling “Philip Mechanicus, wachten op transport” was o.a. te zien in Kamp Amersfoort, Sjoel Brielle, Synagoge Delft, Synagoge Groningen, Etty Hillesum Centrum, Theater Concordia te Enschede en in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Walther Maas Villa te Bilthoven. In april 2015 traden zij live voor TV op bij de herdenking van Kamp Westerbork.

Interviews verschenen o.a. in het Nieuw Israelisch Weekblad (door Salomon Bouman), in de MZZL en in dagblad Tubantia.

Reserveren: theaterkk@gmail.com of bel/sms 06-54220108

Entree: 17,-

2 MElisabeth Oets UITGESTELD