Jeroen de Groot: Tartini en Bach

Zondag 11 oktober, aanvang 14.30 uur, verwelkomen we opnieuw violist Jeroen de Groot die Tartini en Bach combineert.

‘Uitdagingen ga je aan, niet uit de weg…’, zegt violist Jeroen de Groot, net terug uit Italië waar hij in de buurt van Perugia dit soloconcert ten beste gaf. Op 11 oktober in Theater Kleintje Kunst plaatst hij tijdens een matinee beide componisten naast, soms tegenover elkaar. Tartini, tijdgenoot van Bach legde de basis voor de moderne streektechniek.

Bach, Luthers, gevierd organist, violist, klavecinist, cellist en muziekpedagoog, zijn gehele leven werkzaam in Thüringen, was juist een van de belangrijkste grondleggers van de 3-4 stemmige akkoordentechniek. Iets dat nog steeds zorgt voor de nodige hoofdbrekens bij menig gerenommeerd violist. De Groot zelf wijdde een decennium aan de muziek van Bach en speelde diens partita’s en sonates zowel in ons land als op internationale podia.

Angst voor het werk van grote componisten kan Jeroen de Groot als solist niet worden toegedicht. Dat hij er hard voor werkt om in zijn vioolspel het wezen van een compositie te doorgronden blijkt niet alleen uit zijn eerder uitgebrachte programma’s Bach Stress, Bach Recital en French Collection die hij in de afgelopen vijf jaar op theaterpodia presenteerde. Ook in het door hem uitgebrachte boek Johan Sebastian Bach Solo Sonates & Partitas vertelt hij over hoe zijn zoektocht naar de kern van Bachs composities verliep.

Reserveren verplicht: theaterkk@gmail.com

Entree: € 17,-