IJzersterke acteerprestatie op Hilversumse planken

Eugène Mennen van het Hilversumse Theater Kleintje Kunst kreeg het voor elkaar dat Troika Toneel na eerder succes weer De Dood en het meisje (niet te verwarren met de film Het meisje en de dood onder regie van Jos Stelling) op de planken bracht en opnieuw onder grote publieke belangstelling. Het stuk, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, is geschreven door Ariel Dorfman (in 1942 in Buenos Aires geboren).

Onder regie van Corien Ottes werd het aan de Kolhornseweg 9 een ijzersterke voorstelling, waarin de dramatische gevolgen van het Chileense Pinochet-bewind (1974-1990) centraal stonden. (Generaal Pinochet kwam destijds via een staatsgreep aan de macht met steun van de Amerikanen (Reagan, CIA) en Britten (Thatcher) die de linkse Allende weg wilden hebben. Allende kwam bij de coup om het leven. Tienduizenden gevangenen werden gemarteld; een groot aantal bezweek of verdween spoorloos.)

Indrukwekkend
Jan van der Smissen (advocaat Gerardo Escobar, criticus van het Pinochet-bewind), Alice van Gorp (Gerardo’s vrouw Paulina Salas; zwaar gemarteld en verkracht tijdens het generaalsbewind) en Michel Stoeltie (arts Roberto Martina, wiens stem door Paulina is herkend als van één van haar beulen) leverden een bijzondere acteerprestatie, die na afloop de tongen danig losmaakte. Ook de geluids- en lichttechniek van Peter Leijdekkers had indruk gemaakt.

In een notedop: Gerardo heeft autopech en krijgt een lift naar huis van Roberto. Daar vindt de confrontatie plaats met Paulina, die onder ernstige bedreigingen de arts een bekentenis afdwingt. Gerardo zit middenin het ‘strijdtoneel’: hij is net benoemd als lid van de commissie die de misdaden onder het Pinochet-bewind gaat onderzoeken. Op het toneel is de spanning door het natuurlijke spel van de acteurs te snijden. Uit een cassetterecorder klinkt Schuberts De dood en het Meisje, dat Paulina tijdens haar gevangenschap steeds te horen kreeg. Zij weet zeker dat Roberto haar kwelgeest was: het bandje met Schuberts muziek komt immers uit de auto van de beschuldigde arts ..

Troika Toneel besluit zaterdag 30 mei de serie voorstellingen van De Dood en het meisje in Tejaterhuis Amersfoort. Officieel al uitverkocht, maar misschien is er een reservelijst: het proberen meer dan waard!

trojkatoneel.nl
theaterkleintjekunst.nl
You Tube: Der Tod und das Mädchen.