Franse Chansons bejubeld in Theater Kleintje Kunst

Theater Kleintje Kunst stond zondag met het programma                  ‘Un Homme et Une Femme’ in het teken van het Franse chanson. Gastheer Eugène Mennen had met het vastleggen van zangeres Britta Maria (Duiker) en pianist Maurits Fondse een kleine gok genomen, die echter voortreffelijk uitpakte. Op aanraden van de Hilversumse multi-talenten Femke Wolthuis en Eric Bergsma was het duo geprogrammeerd, bij uitzondering niet van tevoren door de theaterdirecteur beoordeeld.

De visie van de Hilversumse artiesten bleek een schot in de roos, zo zagen zij zelf als zeer geïnteresseerde bezoekers bevestigd.

Het programma ontleent zijn naam aan de gelijknamige film van Claude Lelouch (1966), goed voor de Gouden Palm tijdens het Filmfestival in Cannes. Het duo heeft deze voorstelling inmiddels twee jaar op het repertoire.

Britta Maria bracht met passie en aangenaam verstaanbaar chansons van onder anderen Charles Aznavour, Edith Piaf, Jacques Brel, Françoise Hardy en ‘veelschrijver’ Serge Gainsbourg, alsmede eigen werk, zowel in het Frans als in het Nederlands. Met Frankrijk en haar taal heeft zij van kind af aan een speciale band, opgebouwd tijdens de vakanties bij familieleden. De kwaliteiten van pianist Maurits Fondse stonden direct al buiten kijf; zijn klasse wordt bevestigd door het feit dat hij voor het tweede seizoen optreedt als vaste begeleider van Freek de Jonge. Maurits zingt duetten met Britta Maria en bespeelt naast de piano ook de melodica en bij andere gelegenheden gitaar en accordeon.

Zondagskind
De gelegenheidsaccordeonist moet met nadruk worden vermeld. André Vrolijk ontpopte zich als onvervalst zondagskind. Door verhindering van Rob Stoop en Nicolaas Duin werd André twee dagen voor het optreden in Hilversum gevraagd in te vallen.              Hij kweet zich na de korte repeteertijd voorbeeldig van zijn taak: alsof het trio al jarenlang samenwerkte! Voorwaar geen sinecure bij Franse chansons, wier karakter mede bepaald wordt door de scherp getimede snelle loopjes op de accordeon. Onder meer door de begeleiding van De Toppers en Danny de Munck heeft Vrolijk overigens voor meer hete vuren gestaan. In 1993 studeerde hij af aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Terug naar Britta Maria en Maurits, het echtpaar dat Le Chanson d’Herman speciaal maakte voor hun inmiddels 4-jarig zoontje.          Le Retour des Hirondelles (De Terugkeer van de Zwaluwen) sluit naadloos aan bij Britta Maria’s hobby als vogelaarster en is een ode aan de gierzwaluw die terugkeert naar de geboorteplaats.            Beide chansons staan op een EP-CD, evenals Le Temps qui Court (oorspronkelijk van Barry Manilow) en Comment te Dire Adieu van Serge Gainsbourg. Ook deze nummers werden meeslepend door het trio gebracht. Het winnende Eurovisie Songfestivalnummer    Poupée de cire poupée de son (1965), destijds vertolkt door France Gall en geschreven door Gainsbourg, werd eveneens zeer enthousiast door het publiek in Theater Kleintje Kunst ontvangen. Erik Satie’s overbekende Gnossienne nr.1 is door Britta Maria deels van tekst voorzien: heel verrassend!

Britta Maria en Maurits Fondse werken aan een speciaal Gainsbourg-programma dat in 2016 in première gaat, 25 jaar na de dood van de onderschatte componist en zanger.                                       Het zal Eugène Mennen zijn eer te na zijn indien zijn theater niet vooraan in de rij staat als ‘plaats delict’.
Podium Toon op het terrein van de voormalige Amsterdamse Westergasfabriek biedt binnenkort cultureel onderdak aan        Britta Maria en Maurits Fondse (30 november, 20.15 uur).               Ook Daan Hofman, winnaar van de Publieksprijs van het Concours de la Chanson 2014 met Jacques Brels Mathilde en recent indrukwekkend aanwezig in Theater Kleintje Kunst, treedt al zaterdag (15/11) op dezelfde locatie met zijn kwartet op, vanaf 20.30 uur.
Op de hieronder vermeldde websites staat uitgebreide informatie over de genoemde artiesten. De genres die voor het voetlicht worden gebracht, de lessen voor beginners, gevorderden en auditanten, optredens enz.
www.brittamaria.nl
www.andrevrolijk.nl
www.daanhofman.nl
www.femkewolthuis.nl
www.toptunes.nl
www.mauritsfondse.com

homme-en-femme klein