‘Een on-Amerikaanse droom’

Zaterdag 4 maart, aanvang 20.15 uur, speelt Victor Vlam zijn programma ‘Een on-Amerikaanse droom’. eerder was hij bij ons met zijn programma ‘Donald Trump is niet gek’.

Amerika staat op een kruispunt. Wat is er nog over van de Amerikaanse Droom?

Het land wordt verscheurd door diepe verdeeldheid. Na een veelbelovende start heeft president Joe Biden terrein verloren in de peilingen en voormalig president Donald Trump zegt dat hij een comeback zal maken. Amerikanen zijn het niet eens over de meest fundamentele kwesties, waaronder of de bestorming van het Capitool een groot probleem is. In een interactieve lezing bespreekt Amerikakenner Victor Vlam waar het naartoe moet met het ‘beloofde land’.

Het is conventionele wijsheid om aan te nemen dat de Republikeinen op de meeste punten ongelijk hebben. Maar is dit echt wel zo? De Democraten zijn meer geradicaliseerd in de cultuuroorlogen. President Biden wil dat Amerikanen in genderneutrale termen over zwangerschap praten (‘zwangere mensen’ heeft de voorkeur boven ‘zwangere vrouwen’). Google heeft het ei uit de salade-emoji gehaald om veganisten niet voor het hoofd te stoten. En ondanks de grote verdeeldheid over ras, is racisme de afgelopen dertig jaar afgenomen als je naar de feiten kijkt.

De vraag is of het zelfs mogelijk is om verdeeldheid weg te nemen in een land waar politiek amusement is geworden. Het presidentschap is een heel andere baan sinds tv in de jaren vijftig zijn intrede deed in huishoudens. Fox News en CNN verslaan complexe politieke meningsverschillen op dezelfde manier als een bokswedstrijd. Hoe groter de crisis, hoe meer zij verdienen.

Victor Vlam is een expert op het gebied van de Amerikaanse politiek. Hij heeft in 2008 en 2012 voor de presidentiële campagnes van Barack Obama gewerkt. Hij heeft twee boeken over Donald Trump geschreven. En hij verschijnt regelmatig op radio en televisie (NOS, RTL, SBS) om commentaar te geven op de Amerikaanse politiek.

Reserveren: theaterkk@gmail.com                    Entree: € 18,-